Nieuws‎ > ‎

Artikel op Nieuwsblad.be over Rozenbroekse Gruute Kuis

Geplaatst 25 mrt 2012 13:23 door Marc Batsleer   [ 25 mrt 2012 13:32 bijgewerkt ]

Link naar het artikel van Rudy Tollenaere van zondag 25 maart 2012, 20u25

GENT - De Actiegroep Sint-Baafskouter-Rozebroeken was één van de 67 lokale opkuisacties in de stad. De actiegroep concentreerde zich op de private braakliggende percelen aan de uiteinden van de Kriekerijstraat, Jos Verdegemstraat en de Oscar Colbrandtstraat. Daar werd het afgelopen jaar heel wat zwerfvuil achtergelaten.

 'Met deze actie werd er niet alleen ‘gekuist’, maar willen we ook sensibiliseren naar alle mogelijke parkgebruikers rond de problematiek van zwerfvuil. Tevens willen we de problematiek van deze verlaten private braakliggende percelen opnieuw onder de aandacht brengen. Doordat er niemand naar omkijkt, is het als het ware niemandsland, ‘wasteland’, en zo worden ze door een aantal parkbezoekers of passanten ook ge- of mis-bruikt.' aldus Sven Taeldeman en Renaat Daem.

Het onder de aandacht brengen bij de buurt en alle mogelijke parkgebruikers en –bezoekers, - en ook aan de stad -, doen we op een symbolische wijze, zelfs een beetje op guerilla-wijze. De private percelen werden niet alleen opgekuist, we gingen ook harken, én wilde bloemen zaaien. Hiermee hopen we binnen twee maanden resultaten te zien onder de vorm van prachtige bloemenpercelen, met natuurwaarde door aantrok van bijen en andere insecten. Waarmee we ook de aandacht op deze verlaten percelen trekken, en hopen dat er minder snel opnieuw zal gesluikstort worden.'
 
De opkuisactie was echt een succes : we mikten op 20 vrijwilligers, we waren met 40 tot 50 vrijwilligers. De zon, koffie en aperitief deden de rest. Resultaat : een heerlijke buurtactiviteit met jong en oud, met 20 volle huisvuilzakken, 2 à 3 m³ grof vuil, 3.000m² propere percelen. En binnen 2 maanden een wilde bloementapijt.  
 
Door de activiteit werden de bewoners opnieuw bijeen gebracht rond iets wat ons meer en meer bindt, het park, en trachten we langs die weg ons steentje bij te dragen aan buurtversterkende activiteiten. 
 
Hoe willen we dit proper houden?
 
Door vandaag te mobiliseren hopen we indruk gemaakt te hebben en rekenen we ook op een effect op langere termijn.  Door met de stad een netheidscharter af te sluiten gaan we alle middelen inzetten tot sensibilisering van de parkgebruikers. We willen dit ook doen in samenwerking met de jeugdverenigingen en de school in de buurt. Dit is een van de mooiste parken van Gent, en willen er alles aan doen om dit zo te houden, en we willen dit samen doen met alle mogelijke gebruikers en bezoekers.
 
Namens Actiegroep Sint-Baafskouter Rozebroeken,
Sven Taeldeman en Renaat Daem
Comments