Nieuws‎ > ‎

2010: het zeisjaar van ASBR

Geplaatst 19 okt 2010 11:17 door Marc Batsleer   [ 20 okt 2010 13:01 bijgewerkt ]

Onder impuls van Stefaan is 2010 uitgegroeid tot het jaar van de zeis bij ASBR. In juni berichtten we reeds dat er een cursus 'maaien met de zeis' werd ingericht. Is het daarna wel heel stil geworden op deze website, dan geldt dit in geen geval voor het veldwerk! We zijn ondertussen twee volledige manuele maaibeurten van het grasland aan de Rozebroekslag verder! Een kort relaas.


12 juni was een schitterende dag zoals deze foto's getuigen! Filip Verhaeghe pakte 9 'maaileken' vrij snel in met een aanstekelijk enthousiasme doorspekt met humor én professionalisme. Onder de slogan 'als de boer moe was, ging hij zeisen' gingen ze aan de slag na het juist leren persoonlijk afstellen van de zeisen en de demonstratie van de draaibeweging. Voorwaar, de demo leek zo simpel en evident tot je er zelf staat! Verbeterpunten werden -ook onderling- gegeven, het wetten werd gaandeweg aangeleerd en het ging vooruit, verbazend goed vooruit ... wellicht niet in het minst door het voortreffelijk materiaal. Enkele stedelijke medewerkers brachten een deugddoend bezoekje en zagen dat het goed was. De dag werd afgesloten met een introductie in het haren en bijzonder veel goesting om er in te vliegen wat de aanschaf van 4 zeisbladen en 3 stelen met bijbehoren verantwoordde.

En zo gebeurde: enkel weken later was het terrein volledig gemaaid én afgevoerd. Voor de eerste maal hadden we de klus volledig zelf en machinevrij uitgevoerd. Daarbij werd ook het natste terreingedeelte achteraan gemaaid want deze ruigte met veel moeraszegge en harig wilgenroosje heeft namelijk botanisch misschien nog wel de grootste potenties.

Op 25 september stak Stefaan opnieuw het vuur aan de lont door als startschot voor de tweede maaibeurt het verste terreintje neer te leggen. 3 afspraakmomenten en evenveel prettige weerziens later (sfeerfoto's van Stefaan en Sebastiaan), ligt het volledige terrein weer plat en moet er enkel nog zo'n 30% afgevoerd worden. Zondag 24 oktober om 10u00 maken we dat klusje af en toosten we op een ongelooflijk maaiseizoen.
Comments