Nieuws


2010: het zeisjaar van ASBR

Geplaatst 19 okt 2010 11:17 door Marc Batsleer   [ 20 okt 2010 13:01 bijgewerkt ]


Onder impuls van Stefaan is 2010 uitgegroeid tot het jaar van de zeis bij ASBR. In juni berichtten we reeds dat er een cursus 'maaien met de zeis' werd ingericht. Is het daarna wel heel stil geworden op deze website, dan geldt dit in geen geval voor het veldwerk! We zijn ondertussen twee volledige manuele maaibeurten van het grasland aan de Rozebroekslag verder! Een kort relaas.


12 juni was een schitterende dag zoals deze foto's getuigen! Filip Verhaeghe pakte 9 'maaileken' vrij snel in met een aanstekelijk enthousiasme doorspekt met humor én professionalisme. Onder de slogan 'als de boer moe was, ging hij zeisen' gingen ze aan de slag na het juist leren persoonlijk afstellen van de zeisen en de demonstratie van de draaibeweging. Voorwaar, de demo leek zo simpel en evident tot je er zelf staat! Verbeterpunten werden -ook onderling- gegeven, het wetten werd gaandeweg aangeleerd en het ging vooruit, verbazend goed vooruit ... wellicht niet in het minst door het voortreffelijk materiaal. Enkele stedelijke medewerkers brachten een deugddoend bezoekje en zagen dat het goed was. De dag werd afgesloten met een introductie in het haren en bijzonder veel goesting om er in te vliegen wat de aanschaf van 4 zeisbladen en 3 stelen met bijbehoren verantwoordde.

En zo gebeurde: enkel weken later was het terrein volledig gemaaid én afgevoerd. Voor de eerste maal hadden we de klus volledig zelf en machinevrij uitgevoerd. Daarbij werd ook het natste terreingedeelte achteraan gemaaid want deze ruigte met veel moeraszegge en harig wilgenroosje heeft namelijk botanisch misschien nog wel de grootste potenties.

Op 25 september stak Stefaan opnieuw het vuur aan de lont door als startschot voor de tweede maaibeurt het verste terreintje neer te leggen. 3 afspraakmomenten en evenveel prettige weerziens later (sfeerfoto's van Stefaan en Sebastiaan), ligt het volledige terrein weer plat en moet er enkel nog zo'n 30% afgevoerd worden. Zondag 24 oktober om 10u00 maken we dat klusje af en toosten we op een ongelooflijk maaiseizoen.

Uitnodiging Open Gentse Milieuraad

Geplaatst 1 jun 2010 13:07 door Marc Batsleer

ASBR is vertegenwoordigd in de Gentse Milieuraad. Vanuit deze hoedangigheid kunnen wij onze leden uitnodigen voor de eerstvolgende open milieuraad waarvan het thema "3 jaar milieu- en natuurbeleid: een bilan - door schepen tom balthazar" is.
 
Deze dag gaat door op 26 juni 2010 van 9u30 tot 17 uur. Het volledige programma vind je in bijlage.

Omdat het aantal deelnemers beperkt is, dient u zich aan te melden bij de Milieudienst t.a.v. Dirk Kinaupenne (
092682328; dirk.kinaupenne@gent.be).

ASBR richt cursus zeisen in

Geplaatst 1 jun 2010 13:00 door Marc Batsleer   [ 1 jun 2010 13:06 bijgewerkt ]

Wanneer? op zaterdag 12 juni van 10h tot 16h
Waar? Op de weide langs de Rozebroekslag.
Door wie? Filip Verhaeghe, specialist in het maaien met de zeis

Wat houdt deze workshop in
?
Hoe word een zeis gemaakt?
Afstellen van de onderdelen van de zeis.
Aanleren van de werkbeweging.
Leren wetten van de zeis
Haren (vormen van de snijrand)

Voor wie?
in feite kan iedereen het zeisen aanleren. Het is de techniek en het materiaal, die maken dat je het lang kan uithouden, en zeker niet kracht. Wij hopen bijgevolg dat er evenveel vrouwen als mannen deze cursus volgen, maar deze verhouding is momenteel 1 tegen 5 ... Vandaar een bijzondere oproep aan onze misschien aarzelende vrouwelijke buren: ga de uitdaging aan!
 
Hoeveel kost deze leerzame dag?

In normale omstandigheden kost de cursus 75€ per persoon.
ASBR neemt 55€ voor zijn rekening, onder voorbehoud dat de leerling naderhand andere buren de techniek ook wil aanleren en/of zich in de mate van het mogelijke enthousiast inzet voor het lokaal maaibeheer. Dus voor slechts 20€ krijg je een informatieve doedag rond ecologisch maaibeheer.

Er zijn nog slechts een paar plaatsen vrij. Indien er echt te veel kandidaten zijn (max. 8), denken wij een tweede sessie te organiseren in het najaar. Schrijf zo snel mogelijk in via het mailadres renaat@rozebroeken.be, maar laat ook een telefoon en of gsm na. Zo kunnen we je verwittigen voor de praktische afspraken.

Peuterspeeltuin nabij sporthal wordt verplaatst - bis

Geplaatst 24 mei 2010 00:56 door Marc Batsleer

Op 19 mei kregen Ann en Eva (zie vorig bericht) reactie van Luc Carnier van de Ombudsdienst. Daarin stond het volgende:

Wij hebben bij de betrokken diensten nog eens ons licht opgestoken en kunnen u hierbij op de hoogte stellen van de stand van zaken.

Het speelpleintje zal worden verplaatst. De werken worden uitgevoerd door een aannemer, vatten aan op dinsdag 25 mei en duren een drietal dagen. Dus tegen het einde van deze maand moet deze nieuwe speeltuin klaar zijn. Dit alles volgens het Departement Stadspromotie en Sport.

Nog deze week, anders volgende week, zouden de mensen die de petitie hebben ondertekend vanwege de bevoegde schepen hierover nog een brief mogen verwachten. In eerste instantie zullen de ondertekenaars van de petitie aangeschreven worden. Op basis van een 600-tal handtekeningen kan het departement ongeveer een 400 brieven versturen. Daarnaast zal men ook nog een bewonersbrief bussen rond de Rozebroekslag om de mensen in te lichten over de gewijzigde verkeerssituatie. Men zal ook een bewonersbrief versturen met een ruime perimeter om een verslag te geven over de werken en de timing. Gelijklopend zullen ook de scholen en de clubs, die gebruik maken van de huidige sportinfrastructuur geïnformeerd worden.
De Stad zal ook nog een persmededeling verspreiden.

Wij hopen dat dit alles zal worden verwezenlijkt, zodat wij dit dossier mogen afronden. Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, dan blijven wij uiteraard beschikbaar.

Met vriendelijke groeten
Luc Carnier
Teammedewerker
In opdracht van Rita Passemiers, Ombudsvrouw Stad Gent, OCMW Gent en Stadsontwikkelingsbedrijf Gent

Bloemenbuurt 2010 een succes!

Geplaatst 3 mei 2010 13:20 door Marc Batsleer   [ 3 mei 2010 13:43 bijgewerkt ]

De sfeer zat er weer goed in: bij de opbouw, bij de activiteiten zelf en de après bbq. Bekijk de foto's van Steven maar!

  • Onze buren kochten meer dan 1700 bloemen.
  • Met materiaal grotendeels ter beschikking gesteld door de Groendienst stad Gent (waarvoor onze welgemeende dank) werden er meer dan 40 bijenhuisjes gemaakt.
  • De plantenruil is voorzichtig gestart, maar de eerste inspanningen waren heel bemoedigend en wordt volgend jaar zeker verder uitgewerkt.
  • De mensen van "de moester" waren ook tevreden wat geïllustreerd werd door hun vraag of zij volgend jaar mogen terug komen.

Peuterspeeltuin nabij sporthal wordt verplaatst

Geplaatst 2 mei 2010 12:15 door Marc Batsleer   [ 3 mei 2010 14:29 bijgewerkt ]

Een artikel uit De Gentenaar van vorige week bericht over het feit dat de speeltuin ter hoogte van de cafetaria van sporthal en zwembad zal verplaatst worden. Momenteel zijn de resterende peuterspeeltuigen reeds afgebroken, wat verschillende verontrustende
reacties opleverde. Ook twee jonge moeders reageerden naar de ombudsvrouw met een mooie motivatie voor het bestaan van deze speel- en ontmoetingsplek. Je vindt ze in bijlage. ASBR steunt uiteraard hun pleidooi en is blij met de verplaatsingsintentie.

Uit de berichtgeving kunnen we niet afleiden hoe snel het speeltuintje opnieuw zal opgebouwd worden. Het zou alleszins fijn zijn als er ook voor grotere kinderen een aantal nieuwe speeltuigen zouden komen ter vervanging van de verouderde die vorig jaar werden afgebroken. Samen met Eva en Ann kijken we alvast uit naar de reactie van de ombudsvrouw.

Zondag 9 mei 10u00 Graslandje Rozebroekslag - geleid bezoekje met aandacht voor plantengroei en historie

Geplaatst 1 mei 2010 23:45 door Marc Batsleer   [ 2 mei 2010 00:56 bijgewerkt ]

VIP-uitnodiging voor allen die bij de natuurbeheerswerken in het graslandje aan de Rozebroekslag reeds hielpen (of het binnenkort van plan zijn)

We zijn al een aantal jaren bezig met opruimwerkzaamheden en het afvoeren van maaisel in een authentiek stukje Rozebroeken. Hoog tijd om eens na te gaan wat daarvan de resultaten zijn door de aanwezige plantengroei van naderbij te bekijken. Maar we staan ook stil bij hoe 'authentiek' dit landschapje is, welke vegetaties aanwezig zijn en welke we kunnen verwachten bij verschillende beheerskeuzes en toetsen af hoe groot het enthousiasme is om door te gaan met het maaibeheer.

In het jaar van de biodiversiteit konden jullie reeds kennis maken met de verscheidenheid in de bijenwereld. Voor velen zal het ditmaal ongetwijfeld een verrassing zijn om op dit terreintje bijna 20 grasachtigen te ontdekken die mits enige aandachtige waarneming nog makkelijk te herkennen zijn ook! Welkom in de wereld van raaigrassen, vossenstaarten, zegges, russen, , ...

Afspraak: Zondag 9 mei 2010 om 10u00 aan de paardenkastanje in het graslandje Rozebroekslag.

Zaterdag 24 april: Zet De Bloemetjes Buiten

Geplaatst 11 apr 2010 11:56 door Marc Batsleer   [ 17 apr 2010 13:10 bijgewerkt ]

Bloemenbuurt 2010: plantenverkoop - ruilen - insectenhuisje bouwen

Plantenverkoop

Omdat bloemetjes de buurt zoveel mooier maken, houdt ASBR ook dit jaar weer een grote plantenverkoopdag onder de zeilsculptuur aan het einde van de Kriekerijstraat van 9u00-12u00.

Een greep uit het weelderige aanbod: Bacopa, Bidens, Bracycome, Felicia Amelloides, Geranium, Lobelia, Million Bels, Scaevola, Surfinia, Baby Surfinia, Petunia, Verbena, Nemesia, Sanvitalia, … (aan 1 euro per stuk) én potgrond 50l (6,50 euro) . Zeggen deze namen jou ook niet veel?
Klik dan hier voor foto's én nuttige informatie over het plantenaanbod!


Zin in een gratis plantje?

Kleur de tekening in, hang hem voor je raam om onze actie aan te kondigen en breng mee op 24april. Wie deze flyer ingekleurd meebrengt naar de plantenverkoop krijgt alvast één plantje cadeau.
Klik op de affiche rechts voor de download van één van de vier versies.

Vragen of zin om een handje toe te steken? Bel Wim De Rave (09/330 74 08) of mail naar info@rozebroeken.be.


Plantjes ruilen

Voor de eerste maal kan je plantjes die te veel in de tuin staan, gratis ruilen voor andere.

Hoe gaat het te werk? Je brengt maximum 10 plantjes mee. De plantjes worden samen gebracht. Je krijgt er maximum 10 bonnetjes voor. Met deze bonnetjes kan je andere plantjes kiezen die buren meegebracht hebben.

Info bij Wim en RenaatInsectenhuisje bouwen

Dit jaar is het jaar van de wilde bijen. Daarom maken we net als vorig jaar comfortabele insectenhuisjes.

De mama’s en papa’s die hun kindjes willen helpen, brengen best een beetje knutselmateriaal mee, zoals zaagje en vijsmachinetjes. Boorkoppen tussen 4 en 8ml zijn perfect, hoe langer de boren, hoe meer kans op succes.

Rond 11h30 gaan we op stap in het park, op zoek naar waar deze bijtjes graag vertoeven. De kinderen krijgen bij de activiteit ook uitleg over hoe de kleine diertjes hun mooie bijenhuisjes kunnen gebruiken. Zo leren ze deze wonderlijke diertjes beter respecteren.

Info bij Renaat Daem (09/2288692)

 

Prettige Wildernis in ANB-tijdschrift 'Spoorzoeker'

Geplaatst 7 apr 2010 11:51 door Marc Batsleer


In het april 2010 nummer van Spoorzoeker, het tijdschrift van het Agentschap voor Natuur en Bos, is er aandacht voor Natuur in de stad. In dat kader is er ook een korte vermelding van ''onze'  Prettige Wildernis.

Het volledige tijdschrift kan je hier downloaden.

Affiches 'Bloemenbuurt 2010' klaar om ingekleurd te worden

Geplaatst 7 apr 2010 10:38 door Marc Batsleer   [ 7 apr 2010 11:03 bijgewerkt ]


Klik op jouw keuze om de affiche te downloaden zodat je ze kan afprinten.

En als de klein mannen klaar zijn, hang je ze natuurlijk voor jouw raam ;-)

1-10 of 15