Activiteiten 2011

 
 oktober / november

Nazomer maai- en afvoerbeurt

Voor het tweede jaar op rij werd het hooiland aan de Rozebroekslag tweemaal letterlijk 'gezeisd' en afgevoerd. Een ontspannende inspanning waarvan je hier enkele beelden ziet.
 
 18 september

Wisselbeker petanque

Een buurtfeest van de bovenste plank overgoten met een sportief, competitief sausje.
Linken naar de aankondiging
de vele foto's waar leute en enige spanning van afdruipen.
2 & 3 september

Openluchttoneel: B = A in bubbels

200 mensen kwamen af op onze aankondiging en genoten met volle teugen van een bijzondere culturele productie. De prachtige foto's van Rudy Gadeyne spreken boekdelen. Ook Nieuwsblad.be was lovend en kopte: 'Buurtcomité verrast met openluchttheater in Rozebroekenpark'.
 
Enkele reacties van buurtbewoners:
“Mag ik je bij deze nog eens warm proficiat wensen met het prachtige stuk dat we in de Rozebroeken mochten meemaken.  Ik vond alles beklijvend: de dames actrices, de teksten, de scene, hoe het geheel zich in het park inpaste... en de vogel ( of was het een vleermuis?) die op een bepaald moment tussen de dames in vloog! Werkelijk bedankt.” (Ann Coussement)
“Proficiat met de voorstelling, trouwens, Heike en de jongens vonden het prachtig.” (David Decraene)
“Ja, de theatervoorstelling vonden wij heel leuk. We hebben achteraf nog een tijdje "gebiebeld" en de kinderen vonden het super! ... Zowel Stef als Anna vonden vooral dat taaltje zo leuk :).” (Bieke Vandecaveye)


 19 juni

Kriebelbeestjes vissen en vogelvrijlating

Plezierig én leerrijk: bootje varen op 'ons motte', beestjes scheppen en gedegen uitleg van Philippe. De foto's spreken voor zich!

Trouwens, de waterkwaliteit van de motte kwam er behoorlijk sterk uit. Dankzij de vondst van een kokerjuffer en minstens 11 taxa komen we volgens de Belgische Biotische Index met een 7 uit op een 'goede kwaliteit'.

's Avonds liet het VogelOpvangCentrum 'Het Reservaat' van Merelbeke als afsluiter een aantal herstelde vogels vrij.

Linken naar de aankondiging en foto's van Steven en Marc
  juni

Maaien

Twee zondagnamiddagen maaien met de zeis en twee afvoermomenten hebben er voor gezorgd dat het grasland aan de Rozebroekslag opnieuw zijn 'verschralingsbeurt' kreeg. Op sommige plaatsen was een vermindering van de productie trouwens reeds te merken, maar wellicht lag dit aan het uitzonderlijk droge voorjaar.
 19 mei 20u00 - 23u00

Kernvergadering


 
15 mei

Vroegochtendconcert in het park met ontbijt

Met 36 (!) waren ze, de moedigen die op zondagochtend om 5u00 's ochtends aan de luifel stonden. Renaat en Marc trokken elk met een groep het park en de ruimere omgeving in. Jan en Bie getuigen:
"Het loonde echt de moeite eens vroeger op te staan dan doorgaans ...
We hebben enorm genoten van het kleine, boeiende stukje natuur in onze buurt. Na een interessante wandeling (met een schitterende, begeesterde gids) mochten we mede genieten van een volwaardig, lekker en gezellig ontbijt.
Een prachtig initiatief dat bij ons de belangstelling voor onze gevederde vrienden nog verder aanwakkerde."

Linken naar de aankondiging en foto's van Steven

 
30 april

Bloemenbuurt / VELT plantenruilmarkt /
Workshop 'kleuren met planten'

De traditionele plantenverkoop (zoek maar onder Archief) werd zowaar overschaduwd door een bijzonder geslaagde workshop en een plantenruilmarkt waar de VELT-mensen ook zeer tevreden over waren.

Linken naar de aankondiging en foto's.

21 april

Bestrijding Japanse duizendknoop en reuzenberenklauw in broekbos

Deze keer waren we met z'n drieën om de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) en de reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) te maaien. De planten stonden weer sterk, maar nu is het 2-0 voor de ploeg van Stefan, Philippe en Bosboer Stef. De strijd deed zich voor in het ochtendgloren, maar was snel beslecht. Heel gemotiveerd kijken we al uit naar volgende match.
Groentjes,  Stef Bosboer.

Link naar de foto's.

24 maart 20u00 - 23u00

Kernvergadering

Op dit kernoverleg met 10 aanwezigen kwamen o.a. volgende zaken aan bod.
  • Evaluaties van opruimactie en bestrijding reuzenberenklauw.
  • Praktische afspraken rond komende activiteiten.
  • We zoeken buurtbewoners om in te stappen in het 'light' netheidscharter van de stad.
  • Wellicht komt er een bezoek aan het volkstuinencomplex aan de Hoge Weg.
  • ASBR engageert zich niet in het jongerenfestival Copacabana (24-25/06) en de verhalenwandeling van Natuurpunt (26/06).
19 maart

Bestrijding reuzenberenklauw in broekbos

Stefan en Bosboer Stef kortwiekten de reuzenberenklauw op een van de eerste zonnige zaterdagen van het jaar. Het was plezant, maar wel vrij goed oppassen. De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) is namelijk een geduchte invasieve exoot die terugvocht door z'n plantesappen rond te spuiten bij het hakken. Maar door de veiligheidsbrillen en gesloten kledij is het wel veilig genoeg. Er zullen nog hak-edities volgen, tot ze volledig is uitgeroeid!

Link naar de foto's.
27 februari 9u30 - 12u00

Opruimactie

Met 20-tal enthousiastelingen mogen we spreken van een geslaagde opkomst. Eén ploeg was actief in het broekbos en haalde onder andere 120 versleten autobanden naar boven. De andere ploeg had de handen vol met het verwijderen van glas en ander inert afval op de braakliggende zone waar TMVW regenwater afvoerbuizen onder de grond heeft geplaatst. De materiële ondersteuning van de stad was dik in orde, alleen jammer dat IVAGO wat talmde met het ophalen van de  afvalzakken aan het einde van de Colbrandstraat.

Linken naar de aankondiging en de foto's.

do. 20 januari

Kernvergadering

Op dit kernoverleg met 17 aanwezigen kwamen o.a. volgende zaken aan bod.
  • Verslag terreinbezoek 12/12/2010 in functie van visieontwikkeling rond fase 2 parkinrichting. Er zal een afspraak gemaakt worden met de landschapsarchitecten voor een gezamenlijk terreinbezoek.
  • Praktische afspraken voor de opruimactie in het broekbos van 27-02.
  • Jan (Velt) gaf duiding bij de praktische aanpak plantenruilmarkt tijdens bebloemingsactie van 30 april. Kan kinderactiviteit rond kleuren met planten doorgaan? Goesting om te helpen, laat je horen!
  • Isabelle, onze vertegenwoordigster op de Minaraad Gent, gaf kort toelichting bij het ambitieuze Gentse Klimaatplan: 105 acties voor een klimaatneutrale stad tegen 2050. Meer info op Gent: klimaatverbond.
  • Als welkom krijgen nieuwe buurtbewoners van ons het boekje van ons kunstproject 'Park in Zicht'. En waarom zouden we niet beginnen denken aan een kunstproject in 2013 parallel met de afwerking van fase 2 van de parkinrichting?
   
   
   
ą
Philippe De Maesschalck,
29 jan 2012 05:32
ą
Philippe De Maesschalck,
29 jan 2012 05:32
ą
Philippe De Maesschalck,
29 jan 2012 08:52
ą
Philippe De Maesschalck,
29 jan 2012 06:53
ą
Philippe De Maesschalck,
29 jan 2012 06:54
ą
Philippe De Maesschalck,
29 jan 2012 06:54
ą
Philippe De Maesschalck,
29 jan 2012 07:14
ą
Philippe De Maesschalck,
29 jan 2012 08:17
Comments